25 Mart 2014 Salı

Mobil Ödeme M-PESA

Para transferlerinin kolay, ucuz ve güvenli hale getirilmesi birçok finansal kuruluşun peşinde olduğu konulardan. Kenya M-PESA ile bunu başarmış.

Kenya'da Safaricom tarafından 2007 yılından beri uygulanan M-PESA ülkede en önemli para transfer ve ödeme altyapısı sunuyor.


Safaricom, Afrika çapında toplam 17 Milyon aboneye sahip bir GSM operatörü.

Safaricom'un 2013 yılı raporuna göre M-PESA'dan şirketin elde ettiği gelir 21.84 Milyar Kenya Şilini yani 252 Milyon USD tutarında. Bu rakamın toplam şirket karındaki payı %18.

Safaricom M-PESA projesini Afrika Ticaret Bankası ile birlikte yürütüyor. Bu ortaklık sayesinde, M-PESA kullanan Safaricom aboneleri Afrika Ticaret Bankası'na da kaydolduktan sonra faiz getirisi elde ediyor ve aynı zamanda mikro düzeydeki kredi ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.


M-PESA uygulaması ülke çapındaki 66 Bin bayi ve 17 Milyon kullanıcıdan oluşan bir sistem içinde işliyor. 

Sistem temel olarak şöyle işliyor;

  • Banka hizmetlerine erişimi olmayanlara finansal hizmet sunuyor.
  • M-PESA sayesinde anlık olarak ülke içi/ ülke  dışı para transferleri yapmak, fatura ödemek, toplu ödemeler yapmak, temettü dağıtmak mümkün.
  • M-PESA ile aboneler 1482 farklı kurumun faturasını ödeyebilirken, 541 kurumun ödemelerini toplu olarak ödeyebiliyorlar.
  • Kullanıcılar, M-PESA ile Banka hesapları arasında PesaPoint adlı ATM'ler aracılığıyla para aktarımı yapabiliyor, para çekebiliyorlar. Para çekme limiti 1000 Kenya Şilini yani 12 USD.
  • Ayrıca M-PESA üyeişyeri hizmeti çerçevesinde kullanıcılar anlık para transferi ile alışveriş yapabiliyorlar. İşlem anında hem kullanıcıya hem de üyeişyerine mesaj gönderilerek, işlem güvenli ve hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor.

M-PESA'nın başarısı;

  • M-PESA'nın ülke çapında bir reklam kampanyası ile duyurulması ve bunun sonrasında kullanıcıların uygulamayı kendi yakınlarına ve ailelerine tavsiye etmeleriyle,
  • M-PESA ücret tarifesinin basit, anlaşılır ve işlem ücreti üzerine kurulmuş olması,
  • Bayi kar marjlarının sistemin işlerliğine katkı yapacak ve bayi satışlarını/ karlarını arttırmaya yönelik hareket etmelerini sağlayacak şekilde tasarlanmasıyla,
  • Safaricom'un yasal otoriteyle birlikte hareket ederek, M-PESA'yı desteklemeleriyle mümkün olmuştur.


Referanslar:
http://www.aksam.com.tr/ekonomi/teknoloji/kuresel-mobil-para-transferinin-yarisi-kenyadan/haber-294837
http://www.safaricom.co.ke/images/Downloads/Resources_Downloads/Annual_Report.pdf
http://www.safaricom.co.ke/about-us 
http://pixelballads.wordpress.com/2012/01/14/mobile-technology-and-the-unbanked-m-pesa-part-3/
http://www.tech-news.com/another/ap201203.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder