6 Nisan 2018 Cuma

Neden Ön Ödemeli Kart?


Çalışmak hayat, düşünmek ışıktır.
Victor Hugo

Neden Ön Ödemeli Kart?

Son dönemde giderek daha popüler hale gelen Ön Ödemeli Kartlar müşterilerine sundukları avantajlar, hızlı ve kolay edinim koşulları ile piyasada epey rağbet görüyorlar.

Ön Ödemeli Kartlar genelde herhangi bir banka hesabına bağlı olmadan, daha az formalite ile anında sahip olunabilen, en önemlisi de tüketicinin kolayca anlayabileceği şeffaf masraf ve ücret yapısına sahip.

Elbette bu pratikliğin tüketiciye yüklediği ekstra maliyetler yok değil. Fakat kredi kartı ya da banka kartına nazaran tüketici, karta yüklediği bakiye ile sınırlı bir riski almış oluyor. Üstelik kart bakiyesinin online sistemlerde saklandığı durumlarda, kartın kaybı halinde para kaybı da yaşanmıyor.

Ön Ödemeli Kartlar dünyada kamu yönetimleri tarafından da yaygın biçimde kullanılıyorlar. Devlet yardımı, emekli maaşları, çocuklara yönelik ödenekler, otoyol geçiş ücretleri, toplu taşıma, vergi iadeleri, afet yardımları gibi ödemeler bu kartlarla yapılıyor.  Ancak tabii Ön Ödemeli Kartların marifeti bununla da sınırlı değil, öğrenci kartları, seyahat kartları, transit kartlar gibi pek çok alanda ve sektörde kullanılabiliyorlar.


Kimler Tercih Ediyor?

Yukarıda bahsettiğim yaygın ödemelerin yanı sıra, tüketicilerin kendi tercihleri doğrultusunda edindikleri Ön Ödemeli Kartlar ise daha çok Banka hesabı açmadan kart kullanabilme konforuna erişmek isteyen kitleler ile çocuklarını da kart kullanımından mahrum etmek istemeyen aileler.

İş dünyasında da bunun iz düşümünü şirket ödemelerinde görüyoruz. Şirket giderlerinde, çalışanlarına kredi kartı ya da şirket hesabına bağlı banka kart vermek yerine, anında bakiye yükleyerek kullanım sağlanabilen Ön Ödemeli Kartlar tercih sebebi.

TÜKETİCİNİN Ön Ödemeli Kart Tercihleri Nasıl Belirleniyor?

Ön Ödemeli Kart kullanmayı seçen tüketiciler, ürün tercih ederken genel olarak aşağıdaki özelliklerden yola çıkıyorlar.
-        Karta yaygın kanallardan yükleme yapabilme imkânı
-        Kartın kabulünün online kanallar da dahil olmak üzere geniş kapsamlı olması
-        ATM’lerde kullanım, internetten alışveriş ve fatura ödeme seçeneklerinin sunulması
-        Makul ve şeffaf ücret ve masraf tarifesi
-        Vadesiz banka hesabından karta ücretsiz para yükleme
-        Kartla ilişkili mobil uygulama ve beraberinde para gönderme özelliği
-        Kartla ilgili bakiye, yükleme ve harcama işlemlerinin takibini sağlayan bildirim mekanizmaları
-        Marka işbirlikleri yoluyla kart hamillerine özel ayrıcalıklar sunulması
Gibi özellikler tüketici tercihlerini yönlendiriyor.

Başarılı ÖN ÖDEMELİ KART PROGRAMLARI

Gelin şimdi de başarılı Ön Ödemeli Kart program örneklerine kısaca bir göz atalım;


Western Union NetSpend
Western Union NetSpend Ön Ödemeli Kart programı ile Western Union havaleleri ücretsiz olarak tüketicinin kartına yansıtılıyor.
-        Bu programda, aylık ücretlendirme yapılmazken, imza tabanlı işlemlerden 1 USD, şifreli işlemlerden ise 2 USD alınıyor.
-        Tüketiciye ayda 9,95 USD yada 5 USD’lik avantajlı ücret paketleriyle sınırsız işlem imkanı sunuluyor.
-        Tüketici kartına bağlı hesapta tuttuğu 5 Bin USD’ye kadar bakiye için %5’lik faiz geliri elde ediyor.
-        Netspend şubelerinden ücretsiz para yükleme yapılabiliyor.

American Express Serve
The American Express Serve masraflar açısından en avantajlı ön ödemeli kart olarak görünüyor.
-        Kart ücretleri satış noktasına göre sıfır ile 3,95 USD arasında değişiyor.
-        Kartın 1 USD aylık kullanım ücreti bulunuyor, aylık 500 USD para yüklendiğinde tüketici bu ücreti ödemiyor.
-        ABD’deki CVS ecza ve 7-Eleven mağaza zincirlerinden karta ücretsiz para yüklenebilirken, diğer yükleme noktalarında 3.95 USD’ye kadar ücret alınabiliyor.
-        Bağlı ek kartlar oluşturarak ürünü aile kartı şeklinde kullanmak ve bu kart üzerinde mevduat tutarak para biriktirmek de mümkün.
-        Kart ile yapılan ATM para çekme, alışveriş ya da fatura ödemelerinden ücret alınmıyor.

İninal
Ülkemizde yaygın kullanıma sahip İninal Ön Ödemeli Kart Programında ise yaygın bir dağıtım ağı üzerinden karta sahip olmak ve %2 komisyon ile yükleme yapmak mümkün. Ayrıca İninal tüketiciye farklı markalarla indirim kampanyaları ve avantajlar da sunuyor.

Travelex Money Card
Travelex kart, seyahat etmeyi sevenler için Euro, Sterlin, Avustralya Doları, Japon Yeni, Kanada Doları ve Meksika Pesosu olarak 6 farklı para birimini destekliyor.
Denizaşırı ülkelerde ATM’den ücretsiz para çekme, temassız işlem ve banka hesabından bağımsız güvenli kullanım sunuyor. Kullanıcılarına yıllık 30 Bin USD yükleme ve azami 8,500 USD bakiye limiti sağlıyor.

Ön ödemeli kart programlarıyla ilgili başarılı örnekleri arttırabiliriz.
Burada benim dikkat çeken nokta, başarılı kart programlarının esnek kullanım imkanları sunmaları ve tüketicinin dağıtım kanalı tercihlerine göre değişen ücretlendirme seçeneklerini programa dahil etmeleri.

Ödemeler Dünyasına Girişin Anahtarı

Ön Ödemeli Kartlar, özellikle kredi geçmişi olmayan gençler, finansal sisteme sonradan dahil olan vatandaşlar ve yabancı ülke vatandaşları için ödemeler dünyasına girişin anahtarı. Bu yolla Bankalar, Finansal Kuruluşlar ve Ödeme Kuruluşları banka hesabı bulunmayan tüketicileri kolaylıkla finansal sisteme dahil edebiliyorlar. Nakitsiz toplum hedefi ve kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınabilmesi yolunda önemli bir ürün olduğunu kabul etmek lazım.

Ürünü kullanım açısından daha cazip hale getirebilmek için sadakat programlarının yaygınlaşması, cazip programlarla müşterilerin kartı almaya ve kullanmaya motive edilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Keza Y jenerasyonunun genel anlamda kredili ürünlere sıcak bakmamasından dolayı da Ön Ödemeli Kartların yaygınlaştırılması da görece daha kolay olacak kanaatindeyim. Tabii ki bu ürünü mobil ödeme, temassız teknolojiler, kampanyalar ve uygun masraf tarifleriyle donatmak gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder