1 Şubat 2018 Perşembe

BITCOIN ILE TAMAM MI DEVAM MI?

“Dünyayı Değiştiren İşlerin İçinde Olmayı Seviyorum”
Elon Musk


Dağıtık kayıt teknolojisi Blockchain ve kripto paralara ilgi her geçen gün artıyor. Çok uzak değil daha geçen yıl, blockchain ya da bitcoin hakkında hiçbir bilgisi olmayanlar, buradaki kazançları duyduktan sonra bitcoin gurusu oldu. Alıp satmaya, fiyat gelişimleri hakkında yorumlar yapmaya başladılar. Sağdan soldan alınan duyumlarla bitcoin dünyasında bu işi trade edenlerin “eyvah” dememeleri için, bitcoin dünyasını yakından takip etmeli ve medya tarafından şişirilen yeni bitcoin zengini haberlerine itibar etmemeliler.

Çevremde kripto paraların alım satım yollarını, sistemini ve vaad edildiği gibi kazançlı, transferi kolay, ucuz ve hızlı olup olmadığını görmek adına “test sürüşü” yapan dostlarım var. Aldığım geri bildirimlere göre, sistem oldukça şeffaf, ancak o kadar da hızlı ve ucuz değil. Hatta bazı para transfer işlemleri süre olarak SWIFT’i aratıyor ve SWIFT işlem ücretlerine nazaran daha yüksek ücretler ödenebiliyor.

Bu kısa durum tesbiti sonrasında biraz da kripto para piyasalarına ve dünyadaki gelişmelere göz atalım.



Bitcoin Aracıları

Bitcoinity.org istatistiklerine göre son 6 ayın bitcoin işlem hacmi 31.2 Milyon BTC. Bu hacmin dağılımına baktığımızda en çok işlem Bitfinex tarafından yapılmış.

Bitfinex kripto para alım/ satım ve saklama platformu olarak iFinex Inc tarafından 2012 yılında Hongkong’da kurulmuş, 2014 yılından beri %10’un üzerindeki pazar payı ile en büyük bitcoin alım satım platformu. Son dönemde platformdan kullanıcı desteği alınamadığı, bitcoin transfer etmek isteyen kullanıcıların uzun süre bekletildiği ile ilgili internette pek çok söylenti dolaşıyor. Bunlar pek hayra alamet değil.  Şirketin gizemli CEO’su Jean-Louis van der Velde ortalıklarda pek gözükmeyen biri ve bu da diğer bir merak konusu.

Platformlar arasında görünen Btcchina ve Okcoin’in Çin’in bitcoin yasağından sonra 2017’nin son çeyreğinde işlemleri durdurduğunu görüyoruz.

Ocak Ayında Neler Oldu?

Dünyada kripto paralarla ilgili baş döndüren gelişmeler oluyor.
Sanki görünmeyen bir el bitcoin’e  “sen çok oldun” der gibi, farklı ülkelerden birbirinden bağımsız üst üste adımlar geliyor.
  • Güney Kore hükümeti, kripto borsalardan %22 olan kurumlar vergisine ek olarak %2,2’lik ek yerel gelir vergisi toplamaya karar verdi.
  • Hindistan’ın önde gelen Bankaları, kripto para borsalarının hesaplarını dondurdu.
  • Avusturalya Bankaları, kripto para hesaplarındaki yasal ve uyum risklerinden dolayı bu hesapları bloke etti.  
  • 31 Bin çalışanı olan İsveç’li Nordea Bank çalışanlarının kripto para işlemi yapmasını yasaklayan bir karar aldı.
  • Rusya, Dijital Finansal Varlıklar Üzerine başlıklı bir kripto para ve ticaretini düzenleyen yasa tasarısı yayınladı.

Kripto Para PİYASASI

Kripto paralar pazarda $600 milyara ulaştı, bu tutarın çok yakın bir zamanda $700 milyara çıkması bekleniyor. Bu arada zirvedeki kripto para fiyatlarındaki oynaklık sürüyor. Bazıları bu oynaklığı gizemli buluyor, ama birçoğu ise yukarıda saydığımız gelişmelerin etkisi olarak yorumluyor.

Kripto paraların başını çeken bitcoin (BTC) fiyatı 2017 yılında 997,72$’den 14.165,57$’ye çıkarak tam 14.2 kat artmış. Goldman Sachs Yatırım Strateji Grubunun Ocak 2018’de yayınladığı raporda uzmanlar bunu “Tulipmania” olarak adlandırıyorlar.  Osmanlı lalelerinin 17. Yüzyıl başlarında Hollanda’da inanılmaz fiyatlara satılması sonucu bu olay “Tulipmania” olarak adlandırılmış ve ilk finansal balon olarak tarihe geçmişti.

Goldman Sachs raporunda kripto paralarla ilgili aşağıdaki konulara yer vermiş:

Kripto paraların uygulanması kolay, işlem maliyetleri düşük, şeffaf ve güvenli olması fikrinin onu değerli kıldığı, ancak aslında durumun bu şekilde olmadığı; tek bir bitcoin işleminin 10 güne kadar sürebildiği, bitcoin değerinin 4.000$’ye varan miktarlarda kullanıcının seçtiği alım/ satım yöntemine göre değiştiği ifade edilmiş.  Para transfer maliyetlerinin de yüksek olduğu vurgulanmış.

Kripto paraların uzun vadede bulundukları mevcut değerleri koruyamayacakları ve değer kaybı yaşayacakları öngörülüyor.  Kripto paraların ABD dolarını rezerv para tahtından indiremeyeceğinin belirtildiği raporda, bitcoin’de yaşanacak bir çöküşün global ekonomi ve finansal para piyasalarına etki yaratmayacağı öne sürülüyor. Bu sav, Mart 2000’de yaşanan “dot com” kriziyle benchmark edilerek “dot com” firmalarının o tarihteki değerlerinin ABD’nin GSMH’sının %101’ine ve dünya GSMH’sinin %31’ine eşit olduğunu, bitcoin piyasa değerinin ise sırasıyla ABD GSMH’sinin %3,2 ve dünya GSMH’sinin %0,8 oranına eşit olduğu bilgisi verilerek bu konudaki görüşlerini destekliyorlar.

Raporun kripto paralara yönelik tesbitlerine katılıyorum.  Ancak kripto paralar her ne kadar sahipsiz ve yasal düzenlemeler dışında gibi görünse de, eninde sonunda piyasada kendine sağlam bir yer edinecek ve kalıcı olma yolunu açacaktır kanısındayım.

TURCOIN

31 Ocak’ta lansmanı yapılacak Turcoin Türkiye’nin yeni kripto parası.
Devreye girmesinden itibaren kısa süreliğine 1 Turcoin = $100 olarak açıklandı.

www.turcoin.com web sitesi üzerinden borsa gibi hizmet vermeye başlayacak olan şirket, çıkartacağı kripto parayı şöyle açıklıyor;

“Türkiye'nin Cryptonight tabanlı blockchain yapısıyla, herkes için tamamen gizlilik ve ekstra hiçbir özel asic cihaz olmadan kazılabilirlik esasıyla kurulmuş ilk para birimidir. “
Turcoin sisteminde;
  • Önce cüzdan hesabı oluşturuluyor.
  • Daha sonra cüzdana para yükleme işlemi Turcoin web sitesi ya da iş ortakları aracılığı ile yapılıyor.
  • Mining ya da Türkçe adıyla “kazım” yaparak Turcoin kazanılıyor.
  • Akabinde Turcoin kabul eden işyerlerinde harcama ya da Turcoin transferi gerçekleştirilebiliyor.
Önceden uyaralım, cüzdan hesabının hack edilmesi, silinmesi gibi durumlarda cüzdandaki bakiye kaybolabiliyor.  Bu sistemde tutulan bakiyeye güvence verilmiyor.

Yasal açıdan bakıldığında, vatandaşın parasını, mevduatını yatırdığı kurumlara BDDK tarafından faaliyet izni veriliyor. Bu gelişme ışığında, kripto para kuruluşları ile ilgili bir düzenleme de önümüzdeki dönemde beklenebilir kanısındayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder