20 Temmuz 2014 Pazar

Mobil Cüzdan Nedir?

Akıllı telefonların giderek yaygınlaştığı ve bu telefonlarla istediğimiz her yerden internete de bağlanabildiğimiz son yıllarda,  ödemelerin de bu yoldan yapılması hep gündemdeydi. Ancak tabii ki, yaygın kullanıma hitab edebilecek, kolay anlaşılır, kolay kullanılabilir ve ekonomik değeri olan bir sistemin geliştirilmesi gerekiyordu.

Bu süreçte farklı bir çok teknoloji ve teknik geliştirildi,  uygulamalar yazıldı.

Yapılan tüm bu çalışmaların amacı, akıllı telefonlar kanalıyla ödeme yapabilmekti. Aslen hedeflenen yapı, birebir gerçek hayattaki cüzdanımızın akıllı telefonlara taşınmasıydı. Nasıl ki bir mağazaya gittiğimizde, alışverişimizi tamamlamak için cüzdanımızdan kartımızı çıkartıp ödememizi yapıyorsak, amaç cüzdanın yerini telefonun almasıydı. Bunun adına da "MOBİL CÜZDAN" denildi.

Cüzdanımıza kartlarımızı fiziken yerleştirdiğimiz gibi, MOBİL CÜZDAN'a da kart bilgilerimizi tanımlayacağız, ödeme sırasında hangi kartımızı kullanacağımıza gene biz kendimiz karar vereceğiz.

MOBİL CÜZDAN basit bir uygulama ve aynı zamanda anında ödemeyi destekliyor. Dünyada birçok mobil cüzdan uygulaması var. Ancak ben bunların içinden incelemek üzere "ISIS"i seçtim.

"ISIS" ABD'de kullanılan bir mobil cüzdan uygulaması.
Bu uygulama, AT&T, T-Mobile ve Verizone şirketlerince destekleniyor. ISIS mobil cüzdana, American Express (AMEX), Chase ve Wells Fargo kartları tanımlanabiliyor.

"ISIS" uygulaması iPhone ve android telefonlar için ücretsiz yüklenebiliyor. Bu uygulama NFC yani yakın alan kablosuz iletişim özelliğini destekleyen telefonlarda kullanılabiliyor, aynı zamanda ödeme bilgilerini güvenli şekilde saklayabilecek gelişmiş bir SIM kart da gerektiriyor.

"ISIS" mobil cüzdan uygulaması ABD'de 200 bin noktada geçerli.
Bu noktalardaki alışverişlerde, kasada ödeme yaparken tüketicinin cep telefonundaki "ISIS" uygulamasını açması ve ödemeyi yapacağı kartı telefonunun ekranından seçmesi gerekiyor. Bu seçimi yaptıktan sonra telefonunu kasadaki NFC okuyucuya doğru uzatması yetiyor. İşlem o anda gerçekleşiyor.

"ISIS" mobil cüzdan uygulaması aynı zamanda indirimler ve hediye kuponlarını bulunduğunuz yere en yakın lokasyonlar için görüntüleyebiliyor. Bu da tüketici açısından önemli bir avantaj, ayrıca favori mağazalarınızı tanımlama imkanı da sunuyor.

Bu teknoloji şu anda belirli bölgelerde kullanılabiliyor, ancak kısa bir dönem içinde NFC özelliğindeki telefonların da giderek yaygınlaşmasıyla birlikte günlük hayatımıza gireceğine hiç şüphe yok.

"ISIS" ile ilgili detayları öğrenmek için linke tıklayabilirsiniz.

Referanslar:
https://www.paywithisis.com/
http://techcrunch.com/2014/07/07/isis-mobile-wallet-rebrands-to-distance-itself-from-militant-group-isis/
http://www.foxbusiness.com/personal-finance/2014/06/27/is-mobile-wallet-right-for/
http://www.hongkiat.com/blog/digital-wallets/
http://www.forbes.com/sites/tomgroenfeldt/2013/10/14/mobile-payments-two-major-systems-set-to-go-in-the-us/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder